Tuesday, June 15, 2010

Doakan Kami ye Kawan2..

Assalamualaikum wbt
Apa khabar2 sahabat2 sekalian..

Pada hari esok 5 orang anggota RonggengDotCom akan bercuti.. yuhuu..
.
.
Myra, Beah, Wani dan Syak akan ke Kota Kinabalu Sabah untuk tujuan..

XPDC Gunung Kinabalu & PADAS Water Rafting




(perlu ke nk letak gamba?..huhu)

Doakan kami berjaya sampai ke puncak GUNUNG KINABALU dengan sihat, riang gembira dan berjaya juga bermain2 (bermain???) air dengan girang d PADAS WATER RAFTING..

sementara itu..
ChePah (si pengantin baru) pula akan ke Bali untuk..

HONEYMOON!!

Mari kita doakan semoga percutian ChePah dan suami ke Bali membawa seribu erti..cewahh..


*********


Tolong Doakan Keselamatan kami yer kawan2.. hehe.. Dayang n CikNah duk opis baik2 yer..jangan nakal2 sepanjang ketiadaan kitorang.. hihihi..
Bye n Peace!!! (trademark syak)

Nukilan: Syak

Thursday, June 10, 2010

-A PRECIOUS JOURNEY TO KELANTAN DARUL NAIM-

Salam Warga RonggengDotCom serta pengikut setia blog ni (ade ke??)..hehe..Hmpp,kali ni saye offer diri nak update blog pulak..Kalau ikutkan kali ni memang banyak bende nak story,tp saye risau page ni conquer sangat,nanti tak balance pulak.so, i’ll try to make it as simple as possible (start dah speaking..haha).

Objektif utama trip ni sebenarnye nak gi wedding Che Pah kat rumahnya yg beralamat di Lot 623, Telok Baru, Jalan Kuchil,15200 Kota Bharu.Tp, bak kata pepatah, “Sambil Menyelam,Minum Air”..hehe. Attendance warga RonggengDotCom tak mencapai 100% coz salah seorg ahli ronggeng,Ir.Sakinah perlu hadir kenduri saudaranya..jadi,trip kali ni hanya dianggotai oleh kami berlima (Ir.Maira,Ir.Dayang(penulis),Ir.Beah,Ir.Syakirah & Ir.Wani)..Time tu pulak,Ir.ChePah tengah meniti saat2 manis untuk diijabkabulkan sebagai isteri yang sah kepada suaminya, Mohd Nazir (Dayang dah sebut ngan betul)..Sekali lafaz je tau..hehe
So, just straight to the point, jom tengok aktiviti2 kitorg sepanjang trip ni..meh2x..


:: 1st Day (4 Jun 2010) ::
8.30am-Kitorg berlima bertolak dari rumah Beah.Tapi before tu dah breakfast sama2 kat umah Beah,kitorg makan nasik lemak+resipi baru Mak Beah. Then sempat tangkap2 gambar ngan view rumah Beah.Nasib la hujan,kalau tak,taktau kol brape baru dnak gerak..hehe..Maklumlah,warga ronggeng ni terkenal ngan “giler kamera”..cun2 la katakan..ahak$..


9.30am-Akhirnya, sampai jugak kat DUKE (setelah terperangkap dalam kesesakan disebabkan peak hour).Then,ambik masuk Karak Highway,EXIT 808 sebab nak mengharungi FT008(Jalan Bentong-Gua Musang). Sepanjang perjalanan,kitorg melalui Bentong-Raub-Kuala Lipis-Gua Musang..Tapi on the way tu,stop + rehat jap kat Pusat Perhentian Benta..Kat tandas pun nak tangkap gambar..betapa kemaruk kamera la masing..uhukss..


1.30pm-Stop lunch kat R&R Gua Musang..Kat sini,Wani promote sup daging..then saye pun quite impressed dgn resipi ‘sup daging perah ngan limau’..hmp,not bad jugak rasanye.. haha..kalau bab2 makan ni memang excited sikit.Kat R&R ni jugak la kitorg tunggu parents wani..ye la same2 on the way ke destinasi yg sama..tp takde la konvoi dekat2..tok ronggeng la camtu..hik3x..pas tangkap2 gambar muke kekenyangan,kitorg pun meneruskan perjuangan untuk menuju ke destinasi yg nak dituju (Kelantan)..Eh,lupe nak story,sepanjang perjalanan ni Wani selaku owner kereta drive sepanjang trip,tau.Well,tabah katakan..Then Beah mmg sedia maklum as ‘Co-Pilot’;antara tugas Beah,die kene ambik gambar view2 best+signboard yg best+TMP yg tak proper (maklumla staf UPPJ T/T)..Kitorg yg dok belakang ni,sy,maira+syak selaku followers je..tp tugas sy pun berat gak..ehe,kene hiburkan diorg sepanjang perjalanan..risau mengantuk la konon, ye la ade certain2 area yg tak clear sgt..bukan main nak listkan lagu2 yg nak nyanyi sepanjang perjalanan,tp asyik ulang nyanyi lagu Adira-Ku Ada Kamu & Shahir-Kebahagiaan Dalam Perpisahan..tak tau la budak2 ni bosan ke tidak..tapi takpe,geng ronggeng dah immune ngan ‘habit nyanyi’ saye..koh3x..



4.30pm-Fuhhh,at last sampai gak kitorg kat umah nenek Wani yang bertempat di Kuala Krai (KK jugak ok)..yeah..Tapi before tu ade lagi nak story,gara2 nak tangkap signboard kat roundabout on the way ke Kelantan,ktorg tawaf 2X roundabout tu..punye la semangat..hik3x..WALLAWEHHH (trademark Wani)..Ehh,melalut pulak,patut cerita part ketibaan kat umah nenek Wani..dah sampai pun sambung lagi sesi tangkap gambar version berkain batik ala2 Gadis Melayu Terakhir (tak semua involved,k)..

8.00pm-Setelah kitorg rehat+mandi+solat+dinner,dengan bersemangatnye kitorg meneruskan trip ke Wakaf Che Yeh (quite well known place at Kota Bharu,lebih kurang 70 km dari Kuala Krai)..so,diorg yang gi KK ni (except sy) beli la bende2 nak bawak gi sane nanti..ktorg takde la borong banyak brg sangat kat sini..sekadar ‘eye-mo’ je..time beli air gara2 kehausan, tak sangka lak leh terserempak+borak2 ngan JD Bachok..jangan main2...hehe..JD Bachok=En.Suffiyan,ok!then,time nak balik tu,JENG..JENG..JENG..ada peristiwa lucu+tak leh lupe sampai mati..haha..kitorg terkandas dalam hujan lebat+ribut..sementara nak tunggu hujan reda sikit,kitorg bersame org awam yg lain tumpang berteduh sambil menggigil kesejukan+melihat gelagat org sekeliling..lame gak la menunggu..last2 kitorg give up & ambik keputusan nak redah je sebab takde unsur2 hujan akan berhenti..ape lagi kitorg berlari bertempiaran sambil carik kereta wani dalam kegelapan+kehujanan..yg bestnye org yg lead dlm acara marathon tu adalah Beah..agak silap percaturan la jugak sebab spec Beah basah kene hujan,so mmgla tak clear sangat,so tersalah target kereta;nasib baik Syak ingat no plat kereta Wani..sepanjang marathon tu jugak kitorg jerit2 especially sy sebab sayangkan sandle..hehe..leh tak korg imagine??mesti org dlm kereta area situ gelakkan kitorg..hmp,bawak je la muka tebal..once masuk kereta,masing2 gelak ngan gelagat sendiri..



12.15-Akhirnya kitorg sampai rumah..mmg dah lambat jugak la..ye la lame terperangkap kat Wakaf Che Yeh la..hmp,time to sleep..ZZZZZZZZZZZZZZZZ..(part tido tak payah story la..sambung next day je)


:: 2nd day (5 JUN 2010) ::

10.00am-Sejurus kitorg solat+mandi+breakfast(makan nasi himpit+kuah kacang..yummy),tibalah masa nak capai objektif utama trip ni(sila rujuk objektif di atas)..Yup,nak gi wedding Che Pah la..berbekalkan map dlm kad kahwin+GPS Maira+Syak,kitorg menuju ke Pusat Islam Kelantan (ye ke??) sebab nak konvoi sekali ngan kawan Beah+Che Pah..sempat gak la tangkap2 gambar masa tunggu tu (aktiviti wajib).


12.00noon-At last,sampai jugak kat rumah Che Pah..kitorg ingat kitorg datang agak awal,tapi time sampai tu Che Pah&Nazir dah berarak kat taman sambil dihiburkan oleh ‘artis jemputan’ nyanyi lagu ‘Selamat Pengantin Baru’..wah..live tu..jeles saye..rasa nak nyanyi jugak..hehe..So,masa pasangan pengantin ni berarak masuk ke pelamin dalam rumah,Che Pah nampaknye agak teruja ngan ketibaan kitorg..bukan main Nazri bawak muke serius,tapi Che Pah tersipu2 je..tapi mmg cantik la Che Pah hari tu(tak make up pun cantik, kalau make up lagila cantik—ala2 Nur Kasih-perumpamaan En.Azwan)..Lepas sesi doa selamat+acara merenjis,tetamu dijemput makan..lauk=ayam percik+sambal ikan bilis+acar sayur+kari daging+tapai nasi+sambal belacan+bubur kacang+tembikai+air sirap (sori eh kalau ada tertinggal)..pas makan tu,kitorg masuk la dlm rumah balik sambil tunggu Che Pah yg tengah makan with husband+family+family mertua..Sambil2 menunggu tu,ape lagi,kitorg bergambar sakan kat pelamin..memang conquer habis..nasib la org lain takde la nak bergambar..so,kitorg takde la serba salah sangat..hehe..part tangkap gambar ngan pengantin pun kitorg paling happening&sporting..hehe..posing abisla senang cerita..Then,kitorg gerak ke Pasar Siti Khadijah sebab sy nak kirim keropok lekor kat family kat Sarawak (kirim through kakak alang2 ade kat KL..ambik kesempatan..hehe).So next target nak tengok sunset kat beach..sementara kitorg tunggu petang sikit,kitorg bercadang nak lawat Nurul+baby die kat rumah die..tak jauh sangat dari rumah Che Pah..alahai cute nye anak Nurul,dah masuk 3 bulan time tu(tapi tak sempat bergambar..sob3x)..pas minum2+sembang2 ngan Nurul,die cadangkan kitorg gi Pantai Irama rather than Pantai Cahaya Bulan sebab lagi happening.So,kitorg ikutla cadangan Nurul & gerak gi Pantai Irama..




5.40pm-Memang betul Nurul cakap kat Pantai Irama ni, ternyata happening,lebih2 lagi cuti sekolah..tapi yang tak boleh blah, toilet kat situ mahal+tak berbaloi;50sen sekali masuk..kat toilet pun sempat bergambar gak..ehe..pastu,kitorg berlima tangkap gambar kat beach..saye pun quite teruja sebab dah lama gler tak pergi beach yang happening camtu..teringat Pesta Kaul (pesta yg disambut oleh masyarakat Melanau kat Mukah,Sarawak..hehe..promote jap)..pas tangkap2 gambar + tinggalkan kenangan ‘Ronggeng Dot Com’ kat pantai tu,kitorg pun pergi la ke gerai makanan berhampiran..guess what?!!kitorg makan sotong goreng+udang goreng+isi udang etc..memang santai habis.(agak kecewa sebab takde ketam)..ingat nak tambah lagi,tapi mengenangkan nak makan Popia Stadium (Akmal pulak promote), kitorg bercadang nak jugak try makan..Then,gerak la ke tempat yg dimaksudkan Akmal=Stadium Sultan Mohd IV.Pas mengelilingi gerai2 kat situ,akhirnya jumpa jugak gerai POPIA STADIUM..hmp,mungkin cara hidangan menyebabkan popia ni glamer..habis gak..pastu,kitorg gerak lagi ke Wakaf Che Yeh lagi..bukan saje2 nak terperangkap dalam hujan lagi,tapi Syak merengek2 nak pergi..hehe..nak tambah koleksi jersi..saye beriyer je bawak 2 payung incase hujan lagi..tapi tak hujan pun..hmp,ikut pepatah ‘Sediakan payung sebelum hujan’.






8.00pm-Kitorg sampai kat Wakaf Che Yeh & tetapkan target tak nak lame kat situ..(yang penting sempat lagi tangkap2 gambar sebab malam before tu tak sempat tangkap gambar gara2 low battery)..so kat situ just 50 minit je..Pastu nak carik Kedai Bundle sebab nak carik ‘baju ketak2’ untuk diorg ni gi KK nanti..so far,tak jumpe pun ‘baju ketak2’..dengan hampanya,kitorg bercadang direct je balik rumah..maybe kedai yg ditarget tu dah tutup(assume je la sebab tak jumpe)..Dah sampai rumah tu bukan nye nak rehat,tapi sambung lagi sesi supper laksam+sup daging..ye la,sian nenek Wani masak banyak2 untuk kitorg..Then,bedtime la.......see u tomorrow..

:: 3rd day (6 JUN 2010) ::

9.30am-Pas breakfast Nasi Kerabu+Tapai Ubi Goreng,kitorg pun bercadang nak gerak balik KL..yela,tak nak lambat sangat sampai sebab next day masuk ofis..So,time balik tu pun suasana yg sama masa hari 1st, tetap happening ngan nyanyian pelbagai genre lagu,lagu Melayu, Omputeh, Hindustan, Nasyid..Ronggeng kan versatile..cayalah!!!Siap ade buat ‘ jingles rap ronggeng’ ikut verse 4U2C..on the way balik tu,tercetuslah 5 Polisi yang harus dipatuhi oleh ahli ronggeng;Relax, Zero Pau, Hias, Doa, Tawakal.. nasibla polisi ni tak dibentang/gazet ke parlimen..hehe(tak bleh cerita lebih2 nanti org lain tiru..hehe)..



4.30pm-Stop kat R&R Genting Sempah nak mamam McD..bleh tahan jugak ramai org kat situ,tapi kitorg redah je..perut dah lapar..(hmp,kering idea dah,,hehe)..then sambung gerak balik KL.


5.45pm-Akhirnya,sampai jugak ke KL..Pergi ofis coz Syak parking kat ofis..(kitorg baik kan,jenguk ofis time weekend,ade harapan kena serap tak??)Then sy join Syak; while Beah+Maira ikut Wani..End of journey to Kelantan..


{Secara peribadinya,trip ni memang best bangat coz boleh release tension (eventhough sepanjang perjalanan pun ade bincang hala tuju Pegawai2 CFS & hal2 kerja such as keretakan bridge parapet,TMP tak proper,signboard tak jelas,potholes etc)..Kalau jadi hos Jalan2 Cari Makan pun berbakat..semua makanan nak..By da way,warga ronggeng nak ucapkan TAHNIAH+SELAMAT PENGANTIN BARU kepada PUAN ARIFAH..SEMOGA BERBAHAGIA KE AKHIR HAYAT BERSAMA NAZIR..yeah,nak tunggu baby ronggeng ni..(Che Pah,alert ye..uhukss)..sekian saje celoteh saye kali ni..Hope u enjoy reading!!Got To Go!!Zapppp!!!(Trademark Dayang)}

Tuesday, May 18, 2010

.:Destinasi Bukit ke Bukit:.




alkisahnya..4 daripada 7 ahli ronggengdotcom ni akan memulakan pendakian mendaki Gunung Kinabalu pada 15 Jun 2010 nanti...ahli-ahlinya adalah saye Ir.Beah (d' lutut goyang), Ir. Maira (d' semput), Ir. Wani (d' tabah), dan Ir. Syak (d' tok batin jr.)..seawal bulan Mac aritu, kami 4 ketul da mula la panas2kan diri..sakit2kan tulang bahu dan lutut buat training..dan penceritaan ekspedisi kami dimulakan dengan~~


-Gunung Semangkuk-



muke girang kami da sampai (girang ke??)...masa ni 3 je..wani xdok

ni masa sampai ni..punye la xbajet jauh nun di bukit fraser..berbekalkan kereta kancil 850 enjin 1.0 kami pon redah aje la...bergulung2 jalan dia pon kami harung jua..puas da kulum2 mulut tahan nak termuntah..akhirnya sampai jua..perkara 1st..bergmba dulu~~


peace syak peace..(muke tahan pening)


kete kancil 1.0 handal..hehe..(aku tulis aku kene la puji..lalala)

memandangkan ni gunung yang first...makanya pengalaman tu sgt la tipis..barang mknan bawak stok seminggu..mmg lenguh2 gak r bahu pikul sampai 3 kali puncak tu..redah2 buluh lemang dan meriam kat hutan tu...mana kak ramlah (bukan nama sebenar) semput2 lagi time ni..sekali la kak bedah ng semah tu...buat2 tough je...tp pendakian yang selama hampir 8 jam naik dan turun akhirnya berjaya dengan cemerlangnya menjadikan kedudukan kami sebagai group yang kedua tiba di kaki bukit semula...taniah geng ronggeng!!..so..enjoy la pic2 kami yg ala kadar ni..masa ni fokus kepada pendakian sgt..xbyk gmba...


coklat ni je kot yg sempat kami makan daripada stok2 yang lain tu


maira berjanji...saya akan menuju puncak!! :)


uh cuba tersenyum padahal lutut longgar da ni..


yeah..tok batin jr. yang berjaya menemukan kami jalan2 kebenaran klua gunung..

so..ok la dulu kot..intro siri penjelajahan kami..nantikan episod2 pendakian seterusnya dari ahli ronggengdotcom yang selalu berfikir semula..'betul ke ape yang kitorg buat ni'..haizzz~~

nukilan..

Ir. Beah

Monday, May 17, 2010

Besday Dayang..!!

Event: Besday Dayang..
Lokasi: Lake Garden lagi.. (maaf lah Dayang..memang ini je tempat yang paling dekat dan sesuai untuk kita bising2 :P)
Tarikh: 14 Mei 2010
Masa: Time orang solat Jumaat

Dayang beraksi manjeeeeeee...

Nyum..nyumm..

Peace dari Maira..

"mmmmm..lazat nye..."

Beah buat mulut burung lagi..Hehhe!

Us...BEST FREN FOREVER!!!


gulp..gulp..gulp...
(ish..tak senonoh betol..nampak dek mak mentua, terus reject nih!
tapi, da terlambat nak reject kot..:P)

strawberrry..i loike!

Syak yang miut..

Daring gila Kinah! :P



Apepon,
HAPPY BESDAY DAYANG!!!
Oppss..belated ye...
Sori Dayang lambat sikit..tapi, kami tak lupa...

Nantikan gambar2 kami di Bukit Cerakah..
still under construction..eh, editing.. :P
*sigh


Posted by Ir. Arifah... :))

Thursday, May 6, 2010

Tutorial for new bloggers...



Salam...

Bertemu lagi kita ye...
Seperti yang kita bincangkan tengahari tadi,
Setiap ahli ronggeng adalah WAJIB dan bertanggungjawab untuk mengupdate blog ini.
(if ade aktiviti)
Kita akan buat rotation and starting with Beah hokay!
Beah akan start buat dengan aktiviti mendaki.
Yang ke Melaka tu, Syakirah akan habiskan.
Ok, korang tengok dulu tutorial ni..
Korang try la godek2 dulu...simple as ABC ok!


video



Ok, last skali, bila dah siap nukilan korang tu, please put your name okay!
Nak tengok jugak hasil nukilan sape kan?
Sebab kita punya blog ni ramai admin kan...

Okay!

So, try it and taste it! Eh. *tibatiba :)

Selamat mencuba!!!!!


Hasil nukilan,

Ir. Arifah Ahamad Dusuki